ΕίσοδοςΗ Μαλακοπή βρίσκεται 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καισαρείας και 25 χιλιόμετρα νότια της Νεάπολης. Η Μαλακοπή ήταν στα βυζαντινά χρόνια το απόρθητο κάστρο Μαλακοπαία, όπως αναφέρεται στα χειρόγραφα του έπους «Διγενής Ακρίτας». Για την παραγωγή του ονόματος Μαλακοπή υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύμφωνα με μία από αυτές παράγεται από το Μάλα και Κόπος, που σημαίνει πάρα πολύ κούραση, γιατί λόγω του άνυδρου της περιοχής, οι κάτοικοι αναγκάζονταν με πολύ κόπο να το βγάζουν το νερό από τα πηγάδια βάθους 70-80 μέτρων. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ονομάστηκε Μελεκοπή από την κοιλάδα Κοπτ, που στα αρχαία χρόνια χώριζε το χωριό σε δυο μέρη (μέλη). Οι Έλληνες μιλούσαν παραφθαρμένα ελληνικά.

Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής έχτισε το 970 στη Μαλακοπή την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων. Στη θέση της παλιάς εκείνης εκκλησίας, οι Ρωμιοί της Κάτω συνοικίας έχτισαν, γύρω στα 1861 τον ομώνυμο μεγαλοπρεπή ναό, χρησιμοποιώντας τα μάρμαρα της παλιάς εκκλησίας. Στη Μαλακοπή υπήρχαν επίσης και άλλες εκκλησίες, όπως η υπόγεια εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων ήταν ξακουστή για τα θαύματά της. Δεξιά του ιερού της υπάρχει αγίασμα. Ακόμη και σήμερα προστρέχουν σ’ αυτήν ασθενείς για να βρουν γιατρειά από τους Άγιους Ανάργυρους. Εκκλησιαστικά οι Ρωμιοί του χωριού αυτού υπάγονταν στη Μητρόπολη του Ικονίου.

Στη Μαλακοπή βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Ντερίνκουγιου, το μεγάλος αυτό ανθρώπινο δημιούργημα, που φτάνει σε βάθος περίπου  85 μέτρα και διαρθρώνεται σε οχτώ υπόγεια επίπεδα, λαξευμένα μέσα στη γη. Είναι η μεγαλύτερη και η πιο καλά διατηρημένη υπόγεια πολιτεία της Καππαδοκίας. Η λάξευσή της πρέπει να άρχισε στα χρόνια των Χετταίων.

Η Μαλακοπή ήταν κόμβος και το κέντρο της αγοράς στην περιοχή, γι’ αυτό οι κάτοικοι από τα γειτονικά μέρη έσπευδαν εκεί να πουλήσουν ή να αγοράσουν προϊόντα και να εξυπηρετηθούν από το ταχυδρομείο ή το τηλεγραφείο του χωριού. Οι Μαλακοπίτες παλαιότερα ασχολούνταν περισσότερο με τη γεωργία αλλά, λόγω της λειψυδρίας, η γεωργική παραγωγή ήταν μικρή.

Πολλοί κάτοικοι της Μαλακοπής μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο συνοικισμό της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη και ονόμασαν τον καινούριο τόπο τους Νέα Μαλακοπή. Σαράντα οικογένειες πήγαν στην Αραβισσό Γιαννιτσών, από την οποία όμως έφυγαν οι περισσότερες και μετοίκησαν στη Θεσσαλονίκη. Δεκαπέντε οικογένειες εγκαταστάθηκαν στα Γιαννιτσά και άλλες στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Δράμα και στην Καβάλα.

Untitled Document